Sahrana Kralja Aleksandra 1934. godine

Sahrana Kralja Aleksandra 1934. godine. Kovčeg sa telom kralja Aleksandra stigao je na mladenovačku železničku stanicu odakle je automobilom prebačen na Oplenac. Narod je mladenovačke ulice i ceo drum prema Topoli posuo cvećem odajući poslednju poštu kralju Jugoslavije. 

MLADENOVAC u XX VEKU (1)
Kao sto svi znamo, pre nešto više od sto godina, prvo je bila usamljena železnička stanica u selomladenovačkim livadama, pa smo onda iznad nje sagradili kafanu (Staru mehanu). Prvo dete u varoši Mladenovac je bilo Italijanče, iz porodice gastarbajtera na našoj pruzi. A onda se pročulo na daleko da u Šumadiji ispod Kosmaja, blizu Beograda, postoji jedno novo naselje na glavnoj pruzi kroz Srbiju, na glavnom drumu kroz Srbiju, koje je sjajno mesto za biznis, slobodna industrijska zona, što bi rekli danas, i u naš kraj su pohrlili preduzimljivi ljudi sa celog Balkana (čitaj kapitalisti). Mladenovac su prihvatili za svoj grad najbolji domaćini, najbolji preduzetnici, sa velikog prostora od Ohrida do Triglava. Mesto se naglo razvijalo (uprkos ratovima) da je to čudo jedno, mnogo starije varoši Palanka i Arandjelovac su pucala od zavisti.
na slici: Doček kovčega kralja Aleksandra na mladenovačkoj železničkoj stanici 1934. godine; pored predstavnika vojske, žandarmerije i četnika, u civilnim odelima s leva na desno: Nikola Lazarević, učitelj i direktor škole, Slavko Manojlović, predstavnik Fabrike džakova i KUD-a, Simić, učitelj, i Trifun Mitić, trikotažer i solunac.