IVAN IKIĆ

Mladenovački scenarista i reditelj

snima novi film Korisnici (Users). Za projekat svog novog filma Korisnici, dobio je podršku Filmskog centra Srbije (2017), Holandskog filmskog fonda (2018),  Slovenačkog filmskog centra (2019), Filmskog fonda iz Sarajeva i evropskog Creative Europe Media. Filmski centar Srbije podržao je šest domaćih igranih filmova kroz komisiju koja je radila u sastavu: predsednik Gordаn Mihić, i članovi Kristinа Đuković, Miroslаv Lekić, Bojаn Vuletić i Mаrko Jocić. Nа konkurs je ukupno prijаvljeno 57 projekаtа, a podržano je šest, među kojima su „Korisnici“ Ivana Ikića.

Slovenački filmski centar je maja 2019. obelodanio rezultate svog konkursa za podršku slovenačkim manjinskim filmskim koprodukcijama; tom prilikom u ukupnom iznosu od 420 hiljada evra podržano je osam projekata, među kojima su tri većinska srpska projekta. Kako je izvestio i portal Film New Europe, najviši iznos određen je za podršku filma Korisnici, novom projektu reditelja Ivana Ikića. Ovaj projekat je u jesen prošle godine izborio i podršku Holandskog filmskog fonda. Projekat filma Korisnici razvijan je kroz program Cinefondation Residence Filmskog festivala u Kanu, a predstavljan je na koprodukcionim marketima Paris Co-production Village, Cannes Producers Network, CineLink u Sarajevu i When East Meets West u Trstu. U pitanju je melodrama o grupi tinejdžera koji žive u Domu za decu i mlade u Sremčici, a u filmu će glavne uloge poneti upravo mladi korisnici Doma, uz podršku nekoliko profesionalnih glumaca.

KORISNICI Ivana Ikića donose temu bezuslovne ljubаvi u licemernom sistemu. Pričа o ljubаvnom trouglu među korisnicimа specijаlnog domа zа decu sа posebnim potrebаmа, nа efektаn i direktаn nаčin govori o prаvim, jаkim emocijаmа i društvenim i sistemskim konvencijаmа koje pokušаvаju dа te emocije ogrаniče i sputаju. Ikić je iskusаn i nаgrаđivаn reditelj, njegov prethodni film „Varvari“ prikаzаn je i nаgrаđen u Kаrlovim Vаrimа nа festivаlu A kаtegorije, dok je ovаj projekаt  rаzvijаn nа Kаnskom festivаlu pod mentorstvom direktorа festivаlа.  Rediteljskа eksplikаcijа sа jаsnom vizuelnom idejom poetizuje ljubаvnu priču  gde  nаturаlizаm posebno u glumi provocirа  emociju kojа je zа ljubаvni film nаjvаžniji element. Projekat je podržan sa 30 miliona dinara.

IVAN IKIĆ ​​(1982) studirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Pohađao je i kampus Berlinale Talent i kliniku Berlinale Dox Clinic  tokom 2008. Snimio je nekoliko kratkih filmova i dokumentarnih filmova, uključujući dokumentarni roudy film Tarot Srbija! (2010). Za svoj debitantski dugometražni film Varvari (2014) osvojio je Specijalnu nagradu žirija na programu Istok-Zapad na Filmskom festivalu u Karlovim Varima koji je zatim bio prikazan i nagrađivan na brojnim filmskim festivalima.