Neda Kovinić

UMETNICA

Neda Kovinić (1975) je završila osnovnu školu u Mladenovcu, a gimnaziju u Beogradu. Doktorirala je na FLU na odseku za transmedije, i diplomirala slikarstvo na FLU u Beogradu. Živi i radi u Beogradu i Štutgartu.
Performansi, filmovi, crteži i instalacije Nede Kovinić potiču iz procesa koji se odvijaju u privremenim saradničkim zajednicama umetnika. Glavni element njenog rada su participativni nastupi umetnika različitih izvođačkih praksi. Ona neguje principe fer saradnje, uključujući praksu brige, empatije i bliskosti. Izvođenje pred publikom se javlja kao jedna moguća slika procesa i odvija se po principu pejzažne dramaturgije.

Neda Kovinić, slike sa njenog website-a i izložbe

Njene izložbe dokumentuju proces istraživanja u formi umetničke instalacije koju čine crteži, poetsko-teorijska naracija, video ili zvučni zapisi.

Izlagala na: 31. Memorijal Nadežde Petrović, Čačak (2022.); Manifesta 14, Priština 2022; AFI program, Whitechapel geleriji, Londonu/UK (2021); Hammer Muzeju, Los Anđeles/SAD (2021)… Neda je izabrana za stipendistu Akademije Schloss Solitude u Štutgartu 2022-2024.

Jedan od radova Nede Kovinić
Klampenborg dancescape – The video was exhibited at the exhibition

https://nedakovinic.wixsite.com/neda-kovinic