KUZMA IZVAJAO SELJANČICU u MLADENOVCU,

a ovih dana restaurira Beogradskog pobednika.

Mladenovačke spomenike vajali su vodeći srpski vajari. Smederevski vajar Zoran Kuzmanović koji je uradio skulpturu Miodraga Petrovića Seljančice u mladenovačkom parku, i spreman je uz manju nadoknadu da uradi repliku mladenovačkog spomenika Seljančici u Velikoj Ivanči, iz godinu u godinu dobija sve važnije poslove. Pre dva meseca stigla je vest da mu je poverena rekonstrukcija čuvenog spomenika vajara Ivana Meštrovića „Pobednik“.  Kuzmanović je radio je na Kelemegdanu sličan posao, takođe Meštrovićevo remek delo, restauraciju Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Atelje Zorana Kuzmanovića na smederevskom Jugovu kraj Dunava

Zoran je ranije uradio spomenik od 22 komada dečaku sa Čukur česme u Dobračinoj ulici, zatim obnovu skulpture Žetelaca u Topčiderskom parku, spomenik Vuku Karadžiću na zgradi Treće beogradske gimnazije, spomen obeležje na srpskom groblju u Tunisu, spomenik palim Šumadincima u Kragijevcu, spomenik Mehmed-paši Sokoloviću i Svetom Makariju u Andrićgradu u Višegradu, dvometarski spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Novom Sarajevu, spomenik Nikoli Tesli u Moskvi,…

Na preporuku Mlađe Kremenovića, spomenik Seljančici u Mladenovcu izradio je Zoran Kuzmanović 2013. Spomenik je podignut uz podršku opštine na inicijativu Dragana Papića, đaka generacije OŠ D. Đurđević, koji je decenijama radio u Torontu kao inženjer IBM-a. 

Otkrivanje spomenika Seljančici u Mladenovcu u leto 2013.

Poznato je da Spomenik srpskom ratniku 1912-1918. i mladenovačkom parku, koji je postao simbol Mladenovca, izvajao 1926. tada vodeći srpski vajar Mihailo Milovanović.

Ugovaranje mladenovačkog spomenika Seljancici u Smederevu 2012.
Dragan Papić je bio glavni inicijator i sponzor mladenovačkog spomenika Miloradu Petroviću Seljančici
Spomenik “Pobednik”, jedan od simbola Beograda, skinut je 10. oktobra sa postamenta na Beogradskoj tvrđavi i prebačen u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na restauraciju
Zoran Kuzmanović obnavlja Beogradskog pobednika
Radovi će trajati šest meseci, počeli su u drugoj polovini avgusta