VASILIĆA KUĆA

Blok u ulici Kralja Aleksandra koji počinje od današnjeg Muzeja završava se kućom Vasilića koja se nalazi na uglu sa današnjom ulicom Nikole Pašića (danas je u njoj dečji butik i prodavnica suvomesnate hrane). Ovu kuću sa dva lokala, sagradili su pre Prvog svetskog rata dvojica braće iz Sela Mladenovca Milutin i Nikola Vasilić. Legendarni Nikola Vasilić je bio klonfer i imao je radionicu kod nadvožnjaka (izdavao je i bicikle na sat). Njegova kćer Nada udala se za Radomira Ivanovića, pekara, koji je pedesetih godina otišao u Švedsku (imali su sina Bana i ćerku Vesnu koja je u Americi). U toj kući živeo je Nikolin sinovac Ljuba Vasilić Ujka, bravar u fabrici vagona u Smed. Palanci koji je kasnije radio u radnji kod strica. Ujka je radio dugo i na bazenu Selters, a živeo je u ovoj kući sa ženom, bez dece. Kućom danas raspolažu naslednici. 
U ovoj kući bila je prva mladenovačka gimnazija. Čuveni nastavnik matematike Nikola Brkić držao je tu privatnu gimnaziju gde je pripremao djake koji su zatim išli u državnu gimnaziju u Palanci i uspešno polagali ispite. Iz ove kuće je tridesetak mladenovačkih djaka otišlo dalje i završilo višu gimnaziju, medju njima i Jova Sretenović, direktor Tašmajdana. Pored kuće Vasilića vodila je jedna staza uz brdo prema današnjem Dedinju i Šumaricama. Duž te staze nije bilo kuća osim nekoliko razbacanih seoskih domaćinstava. 
Ispod Vasilića kuće nalazi se i danas veliki trg (parkić iza solitera Robna kuća, sa bistom Milosava Vlajića) gde se od 1949. nalazila žitna i stočna pijaca, pošto je tu te godine premešten veliki Kantar koji je decenijama stajao iza spomenika u centru varoši i bio simbol našega grada. Tih godina ovaj trg je bio najživlji u svojoj istoriji, petkom zakrčen kolima i svetom iz okolnih sela. Pošto je iza spomenika zasadjen park ovaj prostor ispod Vasilića kuće je bio najveći u gradu pa su se tu od 1949. do 1956. održavali i svi veći skupovi i mitinzi u gradu. Sa ovog mesta kantar sa kućicom izmešten je 1956, kada se gradila džakarina stambena zgrada do Vasilića kuće. Izmešten je na prostor kod zadnjeg ulaza Minela (gde je danas stovarište).